V únoru nakoupila Indie rekordní objem ruské surové ropy

© Shutterstock
Indie importovala v únoru rekordní objem ruské surové ropy – 6,3 milionu tun. Vyplývá to z výpočtů Sputniku na základě informace ministerstva obchodu a průmyslu.

Podle informace rezortu nakoupila Indie koncem zimy 6,3 milionu tun surové ropy od Ruska oproti šesti milionům tun o měsíc dříve. Spočítáme-li to v barelech, zvýšily se nákupy z 1,48 milionu na 1,55 milionu barelů denně bez ohledu na kalendářní činitel.

V důsledku toho utratila tato jižní země na ruskou ropu v únoru o 3,3 procenta více, než o měsíc dříve – 3,35 miliardy USD. Stalo se to také největším ukazatelem za celou dobu evidence.

Mezi hlavními dodavateli ropy do Indie zaujalo Rusko v únoru první místo s podílem 27,4 procenta. Na druhém místě je Irák (15,8 procenta), třetím největším dodavatelem je Saúdská Arábie (15,5 procenta). Na čtvrtém místě jsou SAE (8,9 procenta), a na pátém – Kuvajt (7,5 procenta).

Nákupy ruských naftových výrobků a ropy stály Indii v únoru rekordních 3,9 miliardy USD, což je 42krát více, než o rok dříve.

Dříve bylo oznámeno, že Rusko za necelý finanční rok 2022 až 2023 dodalo přátelskému státu zboží za rekordních 41,6 miliardy USD, což mu umožnilo zůstat i nadále pátým největším obchodním partnerem této země.