Vědci tvrdí, že klimatické změny mají na červencové vlny veder „ohromující“ vliv

© AMNA
Podle hodnocení vědců zveřejněného na stránkách World Weather Attribution sehrála změna klimatu způsobená člověkem „naprosto drtivou“ roli v extrémních vlnách veder, které tento měsíc zasáhly Severní Ameriku, Evropu a Čínu.

Extrémní počasí způsobilo v průběhu července na celé planetě spoušť, přičemž teploty v Číně, Spojených státech a jižní Evropě překonaly teplotní rekordy, vyvolaly lesní požáry, nedostatek vody a nárůst počtu hospitalizací v důsledku horka.

O víkendu byly z řeckého ostrova Rhodos evakuovány tisíce turistů, aby unikly lesním požárům způsobených rekordní vlnou veder.

Podle studie World Weather Attribution, celosvětového týmu vědců, který zkoumá roli klimatických změn v extrémním počasí, by bez změny klimatu způsobené člověkem byly události tohoto měsíce „extrémně vzácné“.

„Teploty v Evropě a Severní Americe by bez vlivu klimatických změn byly prakticky nemožné,“ uvedl Izidine Pinto z Nizozemského královského meteorologického institutu, jeden z autorů studie. „V Číně byla pravděpodobnost, že k tomu dojde, ve srovnání s minulostí asi padesátkrát vyšší.“

Tým World Weather Attribution odhadl, že rostoucí koncentrace skleníkových plynů způsobila, že evropská vlna veder byla o 2,5 stupně Celsia teplejší, než by jinak byla. Rovněž zvýšily severoamerickou vlnu veder o 2 °C a vlnu veder v Číně o 1 °C.

Kromě přímého dopadu na lidské zdraví způsobilo horko podle vědců rozsáhlé škody na úrodě a ztrátách na hospodářských zvířatech, přičemž vážně postiženy byly úrody kukuřice a sóji v USA, mexický dobytek, olivy v jižní Evropě a také čínská bavlna.

Odhadli, že pokud průměrná globální teplota stoupne o 2 °C nad úroveň před průmyslovou revolucí, budou se delší období extrémních veder vyskytovat každé dva až pět let. V současné době se odhaduje, že průměrné teploty vzrostly o více než 1,1 °C.