Velvyslanectví USA v Polsku požádalo média, aby pobízela Ukrajince k návratu domů

© diplomacy.state.gov
Velvyslanectví USA v Polsku vyzvalo místní média, aby propagovala mezi žijícími v zemi Ukrajinci myšlenku o návratu do vlasti. Svědčí o tom dokument, který byl zveřejněn na oficiálním webu rezortu.

„Oddělení veřejné diplomacie Generálního konzulátu USA v Krakově se snaží napomáhat podrobnému informování místními a regionálními polskými médií o návratu ukrajinských rodin z Polska na Ukrajinu a o jejich úsilí pro sociální a fyzickou rehabilitaci,“ uvádí se v dokumentu.

Na webových stránkách rezortu se rovněž podotýká, že polským novinářům, kteří napsali o návratu Ukrajinců do vlasti, je třeba poskytovat granty. Velvyslanectví navrhuje poskytovat finanční podporu účastníkům seminářů o sepsání podobných článků kvůli rozvoji sféry žurnalistiky věnované návratu ukrajinských uprchlíků z Polska domů.

Varšavská univerzita a Ekonomicko humanitární univerzita ve Varšavě uspořádaly průzkum životní úrovně Ukrajinců v Polsku. Podle výsledků průzkumu více než polovina respondentů zaznamenala zhoršení kvality života po přestěhování do Polska.