Vidlák radí českým jestřábům: Přestaňte poštěkávat zpoza americké nohy a snažit se mít základny NATO

© Youtube / Pavel Cimbál
Změní nová jaderná doktrína Ruska chování českých jestřábů? Co nového obsahuje Zelenského „mírový plán“ a proč si prezident Pavel najednou vzpomněl na Čínu jako možného mediátora v ukončení konfliktu na Ukrajině? Toto všechno a také vývoj vládní krize hodnotí pro neČT24 politický komentátor Vidlák.

Ruský prezident Putin oznámil změny v jaderné doktríně Ruska. Ta nově zahrnuje bod o vojenských spolcích, podle něhož agrese proti Rusku nejaderného a jaderného státu bude považována za útok proti RF. Vyslyší tuto zprávu čeští jestřábové?

Daniel Sterzik (bloger Vidlák): Čeští jestřábové v tom nehrají žádnou roli... Nemáme ani rakety dlouhého doletu, kterými bychom dovolili Ukrajině střílet do hloubi ruského území, nemáme ani jaderné zbraně, nemáme pořádnou armádu a všechno, co jsme Ukrajině dodali, to už víceméně na bojišti shořelo. Záleží na USA, jestli risknou možnou jadernou konfrontaci. Pokud na ni dojde, nepochybuji, že na nějaké ruské hlavici je napsané i české místo dopadu.

Kdybych do toho mohl mluvit, snažil bych se ovlivnit právě tohle - abychom zmizeli z ruského seznamu cílů. Třeba tím, že nebudeme poštěkávat zpoza americké nohy a nebudeme se snažit mít na svém území žádné základny NATO. Nic jiného v této válce ovlivnit nemůžeme.

Zelenskyj představil ve Spojených státech svůj „plán vítězství“, který je ve skutečnosti seznamem nových požadavků na dodávky zbraní a povolení pro údery hluboko do ruského území. Je tento plán pokusem Zelenského umýt si ruce a přesunout odpovědnost za výsledek konfliktu na Spojené státy?

Asi tak něco... Zelenského plán vítězství je to samé, co říká už dva roky. Dodejte víc zbraní, víc munice, víc peněz a Ukrajina dodá krev. Bohužel mu neřekli, že už není kde brát, a i kdyby bylo, Rusové to stejně postupně zničí. Také mu neřekli, že Američany už nebaví platit na Ukrajině úředníky a důchodce. Vojáky ještě ano, protože každý šťouchanec do Ruska je pro USA dobrý, ale v poslední době začíná být i ukrajinské válčení poněkud drahé, protože je třeba kromě armády držet na nohou celý stát.

Podle mě Ukrajina zase ještě nějaké zbraně dostane a dostane i nějaké peníze. Ještě tam mají pořád dost mužů, které je možné mobilizovat a poslat do mlýnku na maso. Toho by byla škoda nevyužít...

Český prezident Petr Pavel apeloval na Čínu, aby využila své blízké vztahy s Ruskem k ukončení konfliktu na Ukrajině. Podle jeho slov tento konflikt „otřásá základy kolektivní bezpečnosti“. Dodal, že plán Ruska podmanit si Ukrajinu silou má podle něj dopady na regiony daleko za hranicemi. Jak můžete okomentovat tyto dva výroky prezidenta?

Ale to je dobrý nápad! Apelovat na Čínu, která má s Ruskem přátelské vazby a její geopolitická váha roste, aby přiměla Putina k jednání. Skvělá myšlenka. Akorát nechápu, proč jsme předtím posílali na Taiwan předsedu senátu, Vystrčila, abychom Číňanům ukázali, že jsou pro nás stejný póvl jako Rusko? Proč jsme Čínu provokovali, když ji teď potřebujeme, aby nám pomohla uklidnit Rusko?

Matně si pamatuji, že prezident Zeman k nám pozval čínského prezidenta a snažil se s ním o dobré vztahy. Možná by bylo nejlepší Petra Pavla poslat do háje a povolat Miloše Zemana, aby se o ten apel na Čínu pokusil on. Začít by mohl třeba tím, že do Pekingu pošle Vystrčilovu hlavu...

To víte, válka na Ukrajině má dopad i daleko za hranice regionu. Bude mít dopad obzvlášť pro ty, kteří si mysleli, že Rusko lze porazit a místo míru volali po válce. Na Maďary bude dopad této války podstatně menší.

Co bude hlavním závěrem současné vládní krize po odchodu Pirátů z koalice? Očekáváte další pokles popularity ODS a STANu?

Heleďte, na celkových trendech se nic nezměnilo. Jen ledacos vyhřezlo. Fiala je pořád premiér a pořád je to neschopný premiér. Rakušan je pořád Dozimetr, Jurečka je pořád tragický předseda strany i ministr a Markéta Pekarová Adamová je blbá jak dlabaný necky. Piráti jsou na sestupné trajektorii už tři roky. Krajské volby byly jen takový seriózní volební průzkum, který potvrdil, že Pětikoalice je skutečně neoblíbená a zhoršuje se to.

Ale jinak se nic nestalo. Nemáme vyrovnaný rozpočet, nemáme levnou energii, nejsme ekonomický tygr, stále nejsou léky ani zubaři. Válku na Ukrajině prohráváme. Fiala pořád lže kdykoliv pohne rty, Leyenová si s naší zemí stále vytírá Síkel. Proč by se měly měnit voličské nálady, když se nemění vládní průšvihy?

Jo, až na Ukrajině zvítězíme, až bude elektřina za dvě koruny, až bude mít každý zajištěnou zubní péči, tak třeba Fialu voliči zvolí. Ale pokud bude dál dělat to, co dělal tři roky, tak mu budou dál klesat preference. Nějaké kosmetické obměny ministrů na tom nic nezmění.