„Vojna skončí vo chvíli, keď bude západ chcieť.“ Gánovská porozprávala o svojej ceste na Donbas

© Foto: Facebook / Michala Gánovská
Slovenská novinárka a zakladateľka portálu TVV Michala Gánovská navštívila Donbas a podelila sa o svoje dojmy s neČT24. Povedala, čo ju najviac prekvapilo na miestnych obyvateľoch a aké názory majú na aktuálnu situáciu a takzvanú „okupáciu“.

Aké sú vaše dojmy z cesty na Donbas? Vyzerá to tam ako okupácia, ako nám ukazuje mainstream?

Donbas je oblasť protikladov. Na jednej strane vidíte zničené budovy a na druhej strane sa rodia nové mestá. Je to zvláštny pocit, akoby ste stáli na mieste smrti a narodenia zároveň. Zastavovali sme obyvateľov a pýtali sa ich, ako sa cítia, ako sa im žije. Ani jeden občan nepovedal, že je v okupácii - práve naopak.

Na svojich sociálnych sieťach ste ukázali, ako ste sa rozprávali s miestnymi obyvateľmi. Čo vás na ich príbehoch najviac prekvapilo alebo dojalo?

Dojala ma ich sila a motivácia znovu sa postaviť na nohy. Tam naozaj pomáha každá ruka a všade cítiť súdržnosť obyvateľov.

Premiér Fico sa domnieva, že pravdepodobnosť ukončenia vojny na Ukrajine v krátkom čase je veľmi vysoká. Máte aj vy pocit, že riešenie tohto konfliktu by mohlo prísť čoskoro?

Aj túto otázku som položila okoloidúcim a nikto nevedel ani len predpokladať, kedy bude mier. Ale všetci verili, že už nezažijú to, čo prednedávnom. Z môjho pohľadu sa to skončí vo chvíli, keď bude západ chcieť.

Po návšteve Donbasu ste odcestovali do Moskvy. Čo si myslíte o ruskom hlavnom meste? Čo vás tam prekvapilo? Pocítili ste vplyv sankcií?

Hlavné mesto je ako všade inde úplne iný svet. Moskva je multikultúrna, plná mladých ľudí a aj tu je už cítiť západný vplyv. Mala som ale možnosť stretnúť sa so študentmi na univerzite a ich záujem o diskusiu ma prekvapil. Každý z nich sa angažuje v rôznych organizáciách, majú úplne iné záujmy ako napr. naši mladí. Veľký vplyv má aj to, že štát prispieva na rozvoj športu a záujmových krúžkov pre mládež. Nikde nič neplatia a preto sa bez problémov môžu venovať tomu, čo ich baví.

V Moskve ma neprekvapilo nič zvláštne, čakala som rozdiel medzi hlavným mestom a ostatnými mestami. Áno, vplyv sankcií som pocítila - ale naopak - nikde nezaplatíte medzinárodnou kartou, takmer všetky veľké značky Rusi nahradili svojimi, napr. McDonald je tam DonMac a majú vlastné bio potraviny. Sankcie ich priviedli k sebestačnosti a to je asi najvýstižnejšia odpoveď, či sankcie fungujú.

Ďakujeme za rozhovor!