„Žádné peníze Zelenskému.” Ovládne otázka pomoci Ukrajině volby na Slovensku?

© Facebook / Milan Uhrík
Více než polovina Slováků odmítá dodávky zbraní kyjevskému režimu, ukázal to nedávný průzkum. Za necelé dva měsíce se na Slovensku odehrají předčasné parlamentní volby a otázka pomoci Ukrajině asi bude velkým předvolebním tématem.

Podle červencového průzkumu agentury AKO pro TV JOJ je až 51,5 procenta Slováků proti pokračování vojenské pomoci Ukrajině. Respondenti odpovídali na otázku: „Měla by podle vás příští vláda pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině?“ Přes 37 procent Slováků vyjádřilo přesvědčení, že příští vláda by určitě neměla pokračovat ve vojenské pomoci a 14,2 procenta odpovědělo, že by asi neměla pokračovat.

Proč i přes veškerou snahu prezidentky Čaputové, vlády, neziskovek a mainstreamu je většina Slováků proti dodávkám zbraní? NeČT24 se zeptal Milana Uhríka, europoslance a předsedy hnutí Republika, jejíž 92 procent voličů dle průzkumu vojenskou pomoc Ukrajině odmítá.

Tato statistika odráží přirozenou, uváženou a racionální reakci občanů. Reakce na válku, kterou nikdo nechce. Na pokračující trend dezinformací, polopravd a tendenčního podávání či zatajování informací ze strany mainstreamových novinářů. Na ekonomické dopady, které přináší nesmyslná sankční politika nejen evropské byrokracie, ale i současné vlády. Ani vládě, kterou se média snažila vykreslit jako vládu odborníků, už lidé nedůvěřují, protože vědí, kdo ji jmenoval. Že to byla prezidentka a účelem bylo mít „proukrajinskou” vládu, zvýšit preference prezidentčině politické strany a dostat do parlamentu strany bývalé koalice. To vše souvisí i s termínem předčasných voleb, které se konají neuvěřitelných 10 měsíců po pádu nekompetentní vlády. Tito představitelé spolu s médii natolik degradovali pojmy jako spravedlnost, svoboda, právo, demokracie a boj proti korupci, že jim občané „hlavního proudu” přestávají věřit. Patří na smetiště dějin a je třeba je vyměnit. Změna je na dosah ruky.

Bude vojenská pomoc Ukrajině jedním z témat volební kampaně při volbách do Národní rady?

Republika v tom má jasno. Žádné zbraně, žádné peníze Zelenskému. Ukrajina by mohla být tématem kampaně, ale větší důraz bych kladl směrem k naší vlasti. Na záchranu nemocnic, které chtějí pokrokáři zavřít. Abychom měli dostatek lékařů a sester, kteří nás budou léčit. Aby mladí měli kvalitní vzdělání, dostatek příležitostí a místo k životu. Abychom chodili po dobrých silnicích a budovali infrastrukturu, která přinese jasné ekonomické zisky do budoucna. Na to chceme upozorňovat a udávat trend, protože to jsou otázky, které ovlivňují naši životní úroveň jako země. Ale ať už se jedná o jakákoli témata, vždy budeme jasně a zřetelně říkat, co si myslíme a jak budeme hájit zájmy občanů Slovenské republiky.