Video: Američtí vědci ukázali důsledky jaderné války mezi Ruskem a USA

© Foto: Youtube / Future of Life Institute
Vědci z Massachusettské univerzity vytvořili video s možnými důsledky jaderné války mezi Ruskem a Spojenými státy. Podle scénáře mají Francie a Británie jaderný potenciál a jsou povinny podle článku NATO chránit Washington.

Proto Rusko podle předpokladu vědců nejprve zaútočí na ně. Černý popel a kouř, které se dostanou do atmosféry, způsobí to, že Země bude po dobu 40 let uzavřena před slunečním teplem. Více než pět miliard lidí zemře v důsledku výbuchů, radiace a hladu. To je 99 % obyvatel USA, Evropy, Ruska a Číny.

Do atmosféry bude vypuštěno více než 150 teragramů (přes 165 milionů tun) sazí, což způsobí po celé planetě „jadernou zimu“. Bezprostředními oběťmi jaderných výbuchů bude 360 milionů lidí. Hladem zemře více než pět miliard lidí.

Zbývající populace bude mít minimální přístup k potravinám, nebude existovat žádný mezinárodní obchod. Znečištění způsobené výbuchy jaderných bomb způsobí desítky let poruch v zemském klimatu a ovlivní systémy výroby potravin na povrchu i v oceánech.

Bývalý úředník administrativy Ronalda Reagana Paul Craig Roberts již dříve prohlásil, že jaderná válka mezi Ruskem a Spojenými státy je nevyhnutelná. Vyhnout se výměně jaderných úderů mezi Moskvou a Washingtonem je téměř nemožné. Američtí neokonzervativci přesvědčili Kreml o své touze zničit Ruskou federaci a ta se připravuje na globální válku.

Ruský prezident Vladimir Putin ovšem prohlásil, že zaujímá negativní postoj k možnosti použití taktických jaderných zbraní. Během plenárního zasedání Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra připomněl, že Rusko může použít jaderné zbraně pouze v případě ohrožení své územní celistvosti, nezávislosti, suverenity i samotné existence státu. Putin zároveň uvedl, že Rusko se nechystá použít svůj jaderný arzenál v žádném jiném případě, a zároveň ujistil, že Ruská federace nemá v plánu ho snižovat.