Kubánský prezident vyslovil solidaritu s ruskou vládou

© Alejandro Ernesto/AFP/Getty Images
Kubánský lídr Miguel Díaz-Canel vyslovil solidaritu s ruským lídrem Vladimirem Putinem a občany Ruska v souvislosti s pokusem o vzpouru soukromé vojenské společnosti Wagner a jejího šéfa Jevgenije Progožina a vyjádřil jistotu ve vítězství jednoty a ústavního pořádku.

„Vyslovuji solidaritu lidu a vlády Kuby váženému preidentu Putinovi a bratrskému lidu Ruské federace před tváří pokusu o vyprovokování v zemi ozbrojené vzpoury. Jsme naprosto přesvědčeni, že jednota a ústavní pořádek zvítězí,” napsal politik na Twitteru.

Předtím se analogicky vyslovili další latinskoameričtí lídři, Nicolás Maduro (Venezuela) a Daniel Ortega (Nikaragua).

V noci na sobotu dobyly síly Wagneru v Rostovu na Donu štáb Jižního vojenského okruhu. Městem se pohybovaly skupiny ozbrojenců, na vjezdech byly zřízeny přechody. Příčinou bylo, podle slov Jevgenije Progožina, bombardování a ostřelování raketami táborů soukromé vojenské společnosti Wagner ruskou armádou. Vyvrátilo to ale ministerstvo obrany a FSB. Proti Prigožinovi bylo zahájeno trestní řízení podle obvinění z ozbrojené vzpoury.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podnikl později na souhlas prezidenta RF jednání s Prigožinem, po čemž Lukašenkova tisková služba informovala, že šéf Wagneru přijal jeho návrh na zastavení pohybu wagnerovců na území Ruska a o dalších krocích v rámci překonání eskalace.

Mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov v sobotu večer sdělil, že Prigožin odejde do Běloruska, a že jeho trestní stíhání bude zastaveno. V Kremlu také prohlásili, že zárukou odchodu Prigožina do Běloruska je slovo prezidenta Ruska.