Kybernetická kriminalita roste: Čím dál víc Čechů se stává obětí podvodů ve WhatsAppu a na Facebooku

© Patrick Sison
Podle údajů české policie za poslední rok se výrazně zvýšila aktivita podvodníků na sociálních sítích, kteří se snaží připravit své oběti o finanční hotovost či například získat přístup k jejich internetovému bankovnictví.

Jak uvádí Police České republiky, počet evidovaných případů kriminality páchané v kyberprostoru se za poslední rok téměř zdvojnásobnil.

„Potvrzuje se předpokládaný trend, a to postupný přesun trestné činnosti jako takové do kyberprostoru. Kriminalita páchaná v kyberprostoru v období leden-prosinec 2022 (18 554 skutků) tvoří 10,2 % celkové registrované kriminality. Dle statistických dat je trend setrvale stoupající (meziročně přes 94,9 %),” uvádí se na stránkách české policie.

Součástí taktiky podvodníků například může být zasílání odkazů, falešných nabídek a dalších zpráv konkrétnímu člověku do jeho messengeru, jejichž pomocí se pachatel snaží získat přístup k finančním prostředkům a aplikacím své vyhlídnuté oběti.

„Podvodníci zkouší různými způsoby vylákat z potenciálních obětí finanční hotovost nebo přístup do internetového bankovnictví. Legendy jsou různé, může se jednat o podvodný inzerát nebo naopak pachatelé kontaktují přímo prodejce s tím, že mají zájem o nabízený produkt. Následně pak zasílají odkaz, přes který má být realizována platba. Často se však jedná o způsob, jak instalovat škodlivý počítačový program do mobilního zařízení oběti,“ uvedl pro česká média Jakub Vinčálek z policejního prezídia.