Moskva bude i nadále podporovat Bělehrad v hájení suverenity

© Yuri Kochetkov/Beta
Rusko bude i nadále podporovat Bělehrad v hájení svých zákonných práv, suverenity a územní celistvosti, prohlásil ředitel čtvrtého evropského departamentu MZV RF Jurij Pilipson.

„Jakékoli rozhodnutí o Kosovu musí být pro Srby přijatelné, a musí být schváleno Radou bezpečnosti OSN. Západ však ve svém oblíbeném cynickém stylu užívá mezinárodního práva výběrově a všemožně snaží nahradit tento základní dokument jednostrannými schématy, které neberou ohled na základní zájmy srbského národa a nutí k přijetí „státní svrchovanosti“ kraje,“ ptohlásil.

„Budeme i nadále podporovat Bělehrad v hájení jeho zákonných práv, suverenity a územní celistvosti. Nemáme žádné důvody k pochybám o pevnosti srbského vedení, pokud jde o ochranu státních zájmů,“ podotkl diplomat.

Prezident Srbska Aleksandar Vučić uvedl v pátek srbskou armádu do stavu maximální bojové připravenosti v souvislosti se situací v Kosovu a Metochii kvůli jednostranným krokům Prištiny. Požádal rovněž NATO, aby „okamžitě zastavila násilí nad Srby“ v Kosovu a Metochii.