Na čínském MZV zhodnotili možnost vojenského konfliktu s USA

© Reuters
Mluvčí Ministerstva zahraničí Číny Hua Chunying zkritizovala na soc. síti článek Bloombergu, v kterém se praví o údajných provokačních akcích čínské armády, a prohlásila, že pokud mezi USA a Čínou dojde k válečnému konfliktu, bude jeho příčinou činnost Ozbrojených sil USA v blízkosti čínského území.

Hua Chunying zveřejnila v sobotu screenshot článku agentury Bloomberg pod titulkem Čína by měla uposlechnout Blinkena. Agentura rovněž napsala, že „Čína má za to, že její odvážní piloti a lodní kapitáni dokáží zaplašit americké vojáky od jejího pobřeží riskantními manévry, ale nebude mít radost z toho, co se stane, když zajdou příliš daleko.

„Tento článek je pro mnoho čínských čtenářů vydíráním. Autor a redaktor by potřebovali lekci z dějepisu a zeměpisu,” podepsala screenshot Hua Chunying.

Dále poznamenala, že „pokud nečekaně vypukne vojenský konflikt mezi Čínou a USA, nebude vyvolán provokačními aktivitami Čínské lidové republiky, která vyšle vojenské lodě a letadla k Los Angeles nebo k jinému kalifornskému pobřeží.”

„Bude nejspíš způsoben vojenskými loděmi a letadly USA vedle čínského území. Ve vztazích s takovou velkou zemí jako Čína je hlavním pravidlem vzájemné respektování,” napsala mluvčí.