Na Marsu objevili někdejší střídání ročních období

© NASA
Marťanské vozítko Curiosity objevilo důkazy střídání suchých a vlhkých období.

Marťanské vozítko Curiosity objevilo na Marsu prastaré bahenní trhliny, jež svědčí o existenci cyklů střídání vlhkých a suchých podmínek. Uvádí se v článku zveřejněném v magazínu Nature.

Příznačný šesticípý vzor těchto bahenních trhlin vzniká, když se tyto podmínky střídání vlhka a sucha opakují, možná kvůli střídání ročních období. Trhliny byly objeveny v roce 2021 po vrtání vzorku horniny nalezené v přechodném pásmu mezi bohatou jílovitou vrstvou a vrstvou obohacenou sírany. Zatímco jílovité minerály vznikají obvykle ve vodě, mají sírany tendenci vzniku podle vysychání.

Minerální sestava vrstev odráží různé doby v dějinách kráteru Gale. Přechodné pásmo mezi nimi je důkazem střídání podmínek, kdy začala převládat dlouhá suchá období a ustupovat jezera a řeky, jež se kdysi nacházely v kráteru.

Docházelo k vysychání a kompresi bahna, vznikaly trhliny ve tvaru T. Opakovaný vliv vody je změkčuje a vzniká tvar Y, pak šesticípý vzor. Vlhká a suchá období se střídala dlouhou dobu. Slaný povlak síranů podél okrajů trhlin přispěl k odolnosti bahenních trhlin vůči erozi a zachoval je na miliardy let.