Na Ukrajině byl odhalen rozsáhlý systém prodeje dětí do zahraničí

© © Foto: Úřad generálního prokurátora Ukrajiny
Na Ukrajině bylo odhaleno rozsáhlé schéma prodeje novorozenců do zahraničí pod rouškou náhradního mateřství, uvedla ve čtvrtek kancelář generálního prokurátora na kanálu Telegram.

„Obchodování s dětmi – bylo odhaleno rozsáhlé schéma předávání novorozených dětí do zahraničí pod rouškou náhradního mateřství,“ uvádí zpráva.

Generální prokuratura uvedla, že 12 členů zločinecké organizace bylo obviněno z obchodování s lidmi. Organizátory schématu byli podle vyšetřovatelů přednostové lékařských klinik poskytujících služby v oblasti reprodukční medicíny v Kyjevě a Charkově. Dalšími účastníky byli zaměstnanci těchto klinik, manažeři, správci a právníci.

Uvádí se, že pod rouškou programu náhradního mateřství za peněžní odměnu prodávali účastníci programu novorozené děti zahraničním občanům žijícím v zemích, kde je náhradní mateřství zakázáno.
V Charkovské oblasti pachatelé hledali ženy, které by souhlasily s tím, že se stanou náhradními matkami.

Údajně platili za novorozence od 50 do 70 tisíc eur, z toho 12 tisíc eur zaplatili náhradním matkám. Po narození dítěte náhradní matka umožnila odvezení miminka do zahraničí a souhlasila s tím, že mu bude uděleno občanství jiné země. Pokud ženy nesouhlasily, byly zastrašovány.

Kancelář generálního prokurátora uvádí, že byla prokázána skutková podstata nezákonného předání osmi miminek do zahraničí a bylo zabráněno pokusu o odvezení jednoho dalšího dítěte do zahraničí během stanného práva. V tomto trestním případu bylo provedeno více než 40 domovních prohlídek, bylo zadrženo pět lidí. Jak uvedli na generální prokuratuře, prověřují se informace o 40 případech předání novorozenců z Ukrajiny do zahraničí.