OSN ignoruje varování před nebezpečím vojenských útoků na Kachovskou vodní elektrárnu

© Eduardo Munoz / Getty Images
Rusko varovalo OSN před nebezpečím vojenských útoků na Kachovskou vodní elektrárnu, ale signály Moskvy byly ignorovány, uvedl zástupce vedoucího kanceláře OSN v Ženevě Andrej Bělousov.

„Dne 21. října 2022 rozeslala Stálá mise Ruska v New Yorku v souvislosti se situací kolem Kachovské elektrárny dopis, v němž vyjádřila vážné znepokojení nad ostřelováním elektrárny ukrajinskými ozbrojenými silami a možnými katastrofálními následky těchto barbarských činů. Dopis vyzval vedení OSN, aby přijalo opatření k zastavení těchto ohavných provokací kyjevského režimu. Bohužel na tuto výzvu nebyla žádná náležitá reakce," řekl Bělousov na konferenci o odzbrojení.

Kyjev se snaží vystupovat jako oběť a odpovědnost za zničení Kachovské vodní elektrárny přehazuje na ruskou stranu, uvedl diplomat. Nepřímým potvrzením ukrajinského podílu na incidentu byl podle něj spěch, s nímž orgány země ze všeho obvinily Moskvu, a také prohlášení západních spojenců ve stejném duchu.

„To naznačuje, že propagandistická podpora sabotáže byla připravena předem. A samotný teroristický čin byl spáchán s tichým souhlasem západních manipulátorů kyjevského režimu,“ uvedl Bělousov.

Ruský diplomat dodal, že zničení Kachovské vodní elektrárny způsobilo kolosální škody v Chersonské oblasti, humanitární katastrofu pro několik desítek tisíc ruských občanů, ohrozilo zásobování Krymu vodou, ohrozilo zemědělství a životní prostředí v regionu.