MO RF oznámilo likvidaci prvních tanků Leopard 2 v důsledku neúspěšného útoku ukrajinské armády

© Krauss-Maffei Wegmann
Ruští vojáci odrazili další útok ukrajinských sil v jihodoněckém směru, který podnikl kyjevský režim po přeskupení, oznámili na Ministerstvu obrany Ruska.

Podle informací obranného rezortu v průběhu dne 5. června pokračoval nepřítel v ofenzívě a soustředil hlavní úsilí na Vremevský výstupek jihodoněckého směru, kde Ukrajinci již včera utrpěli velké ztráty.

„Kyjevský režim přeformoval zbytky 23. a 31. mechanizovaných brigád na samostatné kombinované jednotky, které pokračovaly v útočných akcích v okolí obcí Novodarovka a Levadnoje. Kromě toho byla na tomto úseku nasazena svěží brigáda,“ oznámili na MO RF.

„V důsledku aktivních a sebeobětavých akcí jednotek skupiny vojsk Východ, které projevily statečnost a hrdinství, byl nepřítel zastaven a stanovené úkoly nesplnil,“ zdůraznili na MO RF.

V důsledku toho bylo podle informací vojenského rezortu zničeno přes 1,5 tisíce ukrajinských vojáků, 28 tanků včetně osmi německých Leopardů a tři francouzské kolové tanky AMX-10RC a také 109 bojových obrněných vozidel.

Pokusy o protiofenzívu ukrajinských sil

Včera na MO RF informovali o tom, že ráno 4. června zahájila ukrajinská strana rozsáhlou ofenzívu na pěti úsecích fronty na jihodoněckém směru. Nepřítel nasadil celkem šest mechanizovaných a dva tankové prapory. Jak podotkl generálporučík Igor Konašenkov, Ozbrojené síly Ukrajiny utrpěly fiasko a stanovené úkoly nesplnily.