Německo poskytne Ukrajině největší balíček vojenské pomoci

© Foto dpa / Armin Weigel
Německo hodlá poskytnout Ukrajině největší balíček vojenské pomoci za téměř tři miliardy eur, píše magazín Der Spiegel.

Podle jeho informací se spolková kancelář a další rezorty dohodly v tajných jednáních na tom, že v nejbližších týdnech dostane Kyjev od Německa „další zbraně v hodnotě kolem 2,7 miliardy eur“.

Předpokládá se, že bude dodáno mj. 20 bojových vozidel pěchoty Marder, 30 tanků Leopard 1 a kolem 200 výzvědných bezpilotních letounů. Plánují se kromě toho dodávky protiletadlových samohybných zařízení Gepard, dodatečných systémů protivzdušné obrany IRIS-T, dělostřelecké munice a dopravních prostředků.

Jak tvrdí časopis, nový balíček pomoci chtějí oznámit v neděli 14. května současně s odevzdáním Volodymyru Zelenskému ceny Karla Velikého. Tato cena se uděluje každoročně za přínos ke sjednocení Evropy.

Německá média oznámila, že na pozvání kancléře Olafa Scholze navštíví Zelenskyj 13. května Berlín, a pak se vydá do Cách, kde mu bude předána cena Karla Velikého. Zpravodajský portál T-online však sdělil s odvoláním na ukrajinské zdroje blízké vládě, že v Kyjevě jsou zklamáni prozrazením detailů budoucí návštěvy Zelenského a že cesta může být zrušena.

Jak zdůraznil prezident RF Vladimir Putin, Rusko se snaží neroztáčet setrvačník ukrajinského konfliktu, ale ukončit ho. Západní země však neustále přesvědčují o nutnosti pokračování v bojových akcích, zvyšují dodávky zbraní a připravují vojáky OSU na svém území. V Moskvě na to nejednou prohlásili, že západní vojenská pomoc neslibuje Ukrajině nic dobrého a jenom protahuje konflikt a že transport se zbraněmi se stává zákonným terčem pro ruskou armádu.