O ČR a voliče nejde. Jde o zisk vládních stran. Hamplová řekla, co může novou formu voleb zastavit

© Jana Zwyrtek Hamplová
Senátorka a advokátka Jana Zwyrtek Hamplová vyjmenovala pro neČT24 protiústavní rysy nově schváleného zákona o korespondenční volbě. Nyní bude zákon předán k posouzení senátu. Uvedla i další formu zastavení korespondenční volby v zahraničí, s níž počítá nepopulární vláda Petra Fialy.

Paní senátorko, mohla byste zhodnotit tento způsob volby z pohledu volebního práva a ústavy?

Jana Zwyrtek Hamplová: Korespondenční volba tak, jak byla schválena Sněmovnou, je jednoznačně v rozporu s Ústavou ČR. Proč? Protože není přímá ani tajná, ale právě naopak - jde o porušení základních principů, které s volbou desítky let spojujeme. Cílem stávajících vládních stran je navýšit hlasy hlavně pro sebe sama, a to od lidí, kteří nežijí v České republice; není proto jediného racionálního důvodu, proč by měli ovlivňovat její vnitřní dění tak zásadním způsobem. Pokud se to bude dít, nebude to kvůli těm voličům, ale zejména kvůli adresátům těch hlasů - tedy jde o prospěch oněch politických stran, které na tom chtějí politicky vydělat. O Českou republiku nejde ani náhodou, a o ty voliče také ne. Jde o zisk současných vládních stran, které těžce ztratily.

Proč podle Vás vláda sáhla po tomto v Evropě nepopulárním kroku?

Nevím, zda je populární nebo nepopulární, o tom by asi ústavnost ani neměla být, ale je to ve své podstatě velmi jednoduché. Doma vláda hlasy ztratila, a to na naprosté minimum, důvěřují jí jednotky lidí. Není kde brát. Slyším to od starostů... Tak to zkouší páni ministři a jejich zástupci ve sněmovně v zahraničí, kde s nimi nemají lidé osobní zkušenost, a zkouší to dokonce i za cenu rozporu s českou ústavou, což osobně považuji u politika za neomluvitelné. To je celé. Kdyby vláda sama se sebou nebyla v koncích, na české voliče v zahraničí by si ani nevzpomněla. Tedy je to zoufalství z osobní neschopnosti.

Nakolik je demokratická tato forma boje s opozicí? Například francouzský prezident Macron po neúspěšných volbách do Evropského parlamentu se rozhodl vládu rozpustit. Přesto, že koaliční strany přišly o několik mandátů, stejný postup nebyl v České republice využit.

A vy si myslíte, že této vládě jde o demokratické principy? Tomu už snad nevěří nikdo. Tato česká vláda má natolik hroší kůži, že tu nerozpustí nic. To proto, že oni si dali jediný cíl - u té vlády být za jakoukoli cenu; ať se děje, co se děje, nikdo nemá právo říct tomu druhému - běž pryč. Cílem totiž je mít vládu. Co ta vláda dělá a jaké má výsledky, je zcela vedlejší, hlavně, že „my budeme u toho“. Jim je jedno, co působí svou neschopností, pro ně je hlavní, že jsou u moci. Něco podobného tu opravdu ještě nebylo - v minulosti, když selhal ministr, šel. Dnes? Dnes je to sci-fi.

Jaké následky bude tato nová forma mít?

Já osobně doufám, že korespondenční volba neprojde senátem, a kdyby, že ji zruší Ústavní soud na základě ústavní stížnosti. Korespondenční volba totiž není ani tajná, ani svobodná...

Korespondenční volba je jediná cesta záchrany jinak neschopné vlády, tedy její naděje, že ji budou volit v dobré víře a naivně ti, kdo s ní neměli tu čest; o riziku falšování nemluvě. Osobně nevidím důvod, proč by nám krajani v zahraničí měli volit vládu tzv. doma, a pokud po tom opravdu tak touží, proč by nemohli zajet na vyslanectví jako doposud. Zkrátka, tonoucí se stébla chytá, a tato vláda se chytá korespondenční volby. A demokracie hyne. Možná by stálo za to podívat se jinam - řada zemí už tento druh volby zrušila, jiné ho nikdy nezavedly. Nechápu, proč český volič má vstupovat do historicky naprosto neosvědčené řeky. Aby současní ministři byli dál ministři? Děkuji, nechci. Volba má své zákonitosti, a bez přívlastků tajná a přímá ztrácí téměř smysl.