Pobřežní stráž USA objevila možné ostatky obětí nehody Titanu

© Foto: Social media page of OceanGate Expeditions
Pobřežní stráž USA informovala o nalezení ostatků, jež mohou patřit mrtvým účastníkům výpravy v Atlantiku potopeného batyskafu Titan.

Zdravotnické služby plánují formální rozbor ostatků.

Trosky batyskafu Titan byly dříve dopraveny na souši. Loď Horizon Arctic, jež se zúčastnila záchranné operace, se vrátila do přístavu St. John's kanadské provincie Newfoundland a Labrador s úlomky batyskafu.

Vyšetřování tragédie

Pobřežní stráž USA zahájila vyšetřování tragédie batyskafu Titan, který zmizel v Atlantiku, a příčin smrti členů posádky, řekl na tiskové konferenci kontradmirál John Moger.

„Pobřežní stráž sestavila komisi pro vyšetřování zmizení této ponorky a také smrti pěti lidí na její palubě,” řekl Moger. Vyšetřování řídí podle jeho slov kapitán Pobřežní stráže Jason Newbauer.

Samotný Newbauer informoval novináře, že komise může podle výsledků vyšetřování „poskytnout doporučení příslušným orgánům pro uplatnění občanských nebo trestních restrikcí“. Mluvčí Pobřežní stráže USA poznamenal, že vyšetřování má také zjistit viníky tragédie.

Nehoda Titanu

Ponorné plavidlo Titan bylo pohřešováno od 18. června, když se ponořilo k troskám Titaniku, oceánské lodi, která se potopila v severní části Atlantiku v roce 1912. Spojení s batyskafem bylo přerušeno méně než dvě hodiny po jeho ponoření.

Na palubě ponorného plavidla americké společnosti OceanGate Expeditions byl její zakladatel Stockton Rush, výzkumník z Francie Paul-Henri Narjolet, britský miliardář Hamish Harding, byznysmen z Pákistánu Šahzada Dawood a jeho syn Suleman.

Pobřežní stráž USA, která vykonala pátrací a záchranné úkoly, sdělila, že batyskaf byl zničen v důsledku exploze, pět členů posádky zahynulo.