Politico: Německá vláda porušila svůj slib ohledně vojáků ukrajinské armády

© © AP Photo / Efrem Lukatsky
Německé úřady ne vždy platí za slíbenou léčbu ukrajinských zraněných vojáků, uvádí Politico s odkazem na dokumenty německého ministerstva zdravotnictví.

Za poskytování lékařské péče často platí podle novinářů neziskové organizace a samotní vojáci Ozbrojených sil Ukrajiny. Mnoho zraněných se kvůli tomu cítí být podvedeno.

„Německo slíbilo, že všichni zranění ukrajinští civilisté a vojáci musí mít po příjezdu do země rychlý a snadný přístup k vysoce kvalitní lékařské péči, aniž by museli nést jakékoli náklady. Organizace a financování pohotovostní lékařské péče v některých regionech však byly nuceny vzít na sebe soukromé skupiny,“ vysvětlili autoři článku.

Rychlost poskytování pomoci je zpomalena byrokratickými kontrolami: ministerstvo zdravotnictví prověřovalo každého z přibližně 750 zraněných, zda má nárok na sociální dávky. Lékař z berlínské nemocnice, který si nepřál být jmenován, řekl Politico, že kvůli takovým kontrolám mohou zranění ukrajinští vojáci s těžkými zraněními, včetně těch, která vyžadují amputaci, zůstat celé týdny bez lékařské péče.

„Kancelář Olafa Scholze sdělila, že náklady jsou hrazeny, pokud jsou splněny předpoklady v souladu s ustanoveními zákoníku sociálního zabezpečení, otázka krytí nákladů je řešena případ od případu,“ dodali novináři.

Německý ministr obrany Boris Pistorius v úterý řekl, že Německo nedokáže vyměnit Kyjevu každý zničený tank Leopard, ale zvýší dodávky opravených.