Premiér by měl slibovat to, co může ovlivnit. Rozpočet se naopak vymknul kontrole, vyčítá Mach

©
Ve vánočním projevu Petr Fiala vyslovil skoro idealistický výhled ekonomiky pro rok 2024. Hovořil o konci zdražování a zlepšení rodinných úspor. Vyzdvihl i snížení deficitu rozpočtu. Ke slovům státníka se pro neČT24 vyjádřil ekonom a kandidát ve volbách do Evropského parlamentu Petr Mach (SPD).

Premiér Fiala ve svém projevu k národu vyslovil naději, že příští rok bude mnohem lepší kvůli zásadnímu poklesu inflace, zastavení zdražování a růstu reálných mezd. Co si myslíte o tomto výhledu pro hospodářství?

Je to jen nepodložený slib. Pro všechny ekonomy zůstává velkou neznámou, jaké bude zdražení v lednu a od toho se teprve odvine smysluplný odhad inflace v novém roce. A už vůbec nedokáže premiér slíbit, že se lidem zvýší mzdy nad inflaci. Premiér státu by měl slibovat to, co může ovlivnit. Ovlivňují daně, ovlivňují ceny elektřiny, ale určitě nemají žádný nástroj k tomu, aby zajistili růst reálných mezd.

Petr Fiala uvedl, že se vládě podařilo dostat pod kontrolu zadlužování země. Bude ozdravný balíček mít citelně příznivý vliv na veřejné finance?

V tomto nás premiér Fiala vyloženě balamutí. Rozpočet se jim naopak vymknul kontrole a k žádnému ozdravení nedochází. I přes balíček schválili na příští rok rozpočet s deficitem 252 miliard a státní dluh skočí na 3500 miliard. Jen úroky z dluhu dosáhnou 100 miliard. A není ani výhled na zlepšení. To premiér nemůže nevědět. Vůbec nechápu, jak může takovou zjevnou nepravdu říkat v projevu k národu.

Jaké výhledy máte pro vývoj hospodářství a příjmy občanů s ohledem na ceny energií a stav průmyslového odvětví?

Stali jsme se v rámci EU ekonomikou s nejhorší mírou inflace i nejhorším ekonomickým růstem. Neměli bychom si nalhávat nic jiného. Nejsem škarohlíd a přál bych si obnovení reálného růstu mezd. Ale smutnou skutečností je, že energetické regulace EU pod obecným označením Green Deal, obří zdražení státem regulované složky ceny elektřiny a strašně špatné hospodaření našeho státu budou dominantní faktory, které nás budou v této mizérii držet.

Jaké události v příštím roce podle Vás zásadně ovlivní německé a české hospodářství?

Pokud jde o válku na Ukrajině, ta se jeví být zaseknutá na stávající frontě vymezené přibližně řekou Dněpr na jihu a linií na úrovni Luhanské a Doněcké oblasti na východě. Nelze čekat, že by se příští rok situace nějak výrazně změnila. Pokud jde o EU, obecně se očekává, že volby do Evropského parlamentu, které byly vždy spíš nedůležité, mohou tentokrát výrazně zamíchat kartami a zastavit trend chrlení stále nových a nových regulací. Ekonomiky to neovlivní bezprostředně v roce 2024, ale může to předznamenat zásadní obrat do budoucna.