Účelově jste mě pošpinili, čekám na omluvu, reagovala Maříková na skandální text na Seznam Zprávách

© Facebook Karla Maříková
Dnes ráno na portálu Seznam Zprávy vyšel článek napsaný novinářem Radkem Nohlem, v němž tento novinář tvrdí, že česká poslankyně Karla Maříková údajně skrývala původ svých mnohamilionových příjmů. Maříková na tento článek ostře zareagovala na svém Facebooku a obvinila novináře z překrucování.

Ve zmíněném článku se totiž uvádělo, že členka SPD a poslankyně Poslanecké sněmovny Karla Maříková uvedla ve svém majetkovém přiznání vedlejší příjmy v celkové výši kolem sedmi milionů korun, aniž by upřesnila původ těchto prostředků. Navíc Radek Nohl napsal, že Maříková v roce 2021 nakoupila v obci Vykmanov u Ostrova nad Ohří pozemky o rozloze přes 23 tisíc metrů čtverečních, které stály 5,6 milionů korun. Tyto pozemky se nacházejí poblíž bytového domu, kde má Karla Maříková trvalé bydliště.

„Mám to z peněz, které jsem si vydělala. Řádně jsem je zdanila. Není to nic načerno. Já nic neschovávám…Nezlobte se, nebudu s vámi rozebírat, za co jsem si pozemky koupila,“ odpověděla Maříková na dotaz novinářů Seznam Zpráv.

Překrucování informací

Následně Maříková zareagovala na kontroverzní článek i na svém facebookovém profilu. Poslankyně uvedla, že celý svůj pracovní život šetřila a nenakupovala žádnou nemovitost či auta, a to právě do roku 2021, kdy se rozhodla koupit za své veškeré úspory pozemky vedle svého bydliště.

„Jednoho dne se prodávaly ve Vykmanově pozemky (zahrady) na developerský projekt a lidé byli nešťastní, kam půjdou. Část pozemku jsem měla v pronájmu i já. Tak jsem vzala veškeré své peníze a tyto pozemky i s nájemci koupila. Lidé tak mohli zůstat na svých zahradách, a taktéž koně, které zde mají ustájení. Peníze, o kterých pan redaktor píše, jsou příjmy za 6 let z PS, které jsem musela uvádět, jelikož jsem byla členkou ROP Severozápad, což je mj. neplacená funkce, kde jsem si ze svého platila i cestovné,” napsala Maříková.

Podle slov Karly Maříkové jsou tyto pozemky ve velmi špatném stavu, což doložila i fotografiemi z místa.

„Některé části pozemku byly ve velmi špatném stavu a vyklízím je ještě dnes. Ve svém majetkovém přiznání jsem nic nezatajila, možná, že ještě uvedla údaje nad rámec… Tak pro pana redaktora: 6 let jsem nebyla na dovolené, nekoupila jsem si nové auto a veškeré své úspory jsem investovala, aby lidé mohli zůstat na svých zahradách,” dodává politička.

Česká poslankyně zároveň prohlásila, že cílem článku je její politická likvidace před volbami, a obvinila novináře z toho, že zneužil vyjádření zaměstnankyně tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti, která uvedla, že veřejní funkcionáři mají povinnost v případě příjmů oznamovat informaci o tom, kdo je původcem příjmů. Radek Nohl přitom vykládal tento komentář tak, že ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že Maříková neobhajovala před novinářem své utajování korektně.

„Nadpis je zavádějící a účelově jste mě pošpinil. Původní verzi mám ofocenou a mluvila jsem s tiskovou mluvčí a ta se vyjadřovala všeobecně, nikoliv ke mně…Účelově jste mě pošpinil, až napíšete omluvu, tak se o tom můžeme bavit,” napsala Maříková ve své zprávě pro Radka Nohla.