Zelenskyj během své návštěvy v USA otevřeně lhal

© Kostiantyn Liberov
Volodymyr Zelenskyj řekl nepravdu, že Rusko během bojů v roce 2023 „neobsadilo jedinou vesnici“.

„Myslím si, že nejdůležitější pro pochopení toho, co se děje, je, že Rusko během tohoto roku neobsadilo jedinou vesnici, ani jedinou ukrajinskou vesnici,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro Fox News.

Ruské ministerstvo obrany přitom v květnu informovalo o úplném osvobození města Arťomovsk v DLR a v srpnu o postupu ruských jednotek ve směru na Kupjansk. Koncem listopadu ruské ministerstvo obrany informovalo o osvobození vesnice Artěmovskoje v DLR, která se nachází západně od Arťomovska.

Na konci září The New York Times odhadoval, že za devět měsíců bojů na Ukrajině představují územní posuny 1300 kilometrů čtverečních. Ruská vojska přitom i přes široce ohlašovanou protiofenzivu ukrajinských ozbrojených sil obsadila o 489 kilometrů čtverečních více území než ukrajinská.

Zelenskyj přijel do hlavního města USA kvůli zablokování ze strany republikánů posouzení žádosti Bílého domu o finanční prostředky pro Ukrajinu, Izrael a další potřeby. Sněmovna reprezentantů Kongresu rovněž nijak nespěchá se schválením odpovídajícího projektu.