Zelenskyj plánuje útok na Záporožskou elektrárnu kvůli neúspěchu útoku OSU

© Ihor Bondarenko, Shutterstock
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se může kvůli neúspěšné protiofenzívě OSU odvážit k zoufalému kroku a zaútočit na Záporožskou jadernou elektrárnu, řekl na YouTube kanálu Judging Freedom bývalý agent CIA Phil Giraldi.

„Ukrajinská protiofenzíva nebyla ničím korunována. Byl to jeho „trumf v rukávu,” aby předvedl úspěch na bojišti a získal přímou podporu NATO,” tvrdí expert.

Záporožská jaderná elektrárna se nachází na levém břehu Dněpru vedle města Energodar. Je to největší jaderná elektrárna v Evropě podle počtu bloků a dosažené kapacity, má 6 energobloků, každý o kapacitě 1 gigawatt. V říjnu 2022 obsadilo elektrárnu Rusko. Ukrajinští vojáci pokračují v ostřelování Energodaru a přilehlého prostoru Záporožské jaderné elektrárny.

Ukrajinská vláda dříve prohlásila, že RF zaminovala elektrárnu a plánuje její vyhození do povětří.

MAAE ale nevidí žádné důkazy existence min nebo výbušnin v prostoru elektrárny. Úroveň radiace je tu podle dat poskytnutých operátory v hranicích normy.

Podle verze ruské strany plánuje Kyjev explozi v elektráně s cílem přesvědčit své západní partnery, aby ho aktivněji podporovali, nebo dokonce přímo zasáhli do konfliktu s Moskvou.