Ruský diplomat vyvrátil prohlášení OSN o násilné deportaci dětí
Diplomat stálého zastupitelství RF při OSN Roman Kašajev vyvrátil tvrzení představitelů západních zemí o údajné „násilné deportaci“ dět�... - 29.04.2023, 42TČen
2023-04-29T12:58:48
2023-04-29T08:13:54
Ukrajina
Rusko
OSN
Diplomacie
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
Ukrajinská vojska jsou připravena přejít do protiofenzívy, čekají na rozhodnutí velení, prohlásil již dříve ministr obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov. Za jeden z cílů se označuje přístup k pobřeží Azovského moře. Volodymyr Zelenskyj ze své strany v interview pro finskou Yle a další skandinávská média prohlásil, že protiofenzíva prý ukrajinským vojskům umožní dobytí Krymu. Dotázaní odborníci podotýkali, že nelze věřit rozporuplným prohlášením Kyjeva a Washingtonu o ukrajinské protiofenzivě: může to být součástí dezinformační kampaně. „Dokonce i kdyby se Kyjev rozhodl pro ofenzívu na Krymský poloostrov, jsme přesvědčeni o síle naší armády a o správnosti rozhodnutí našeho prezidenta a vedení republiky. Jsem přesvědčena, že v takovém případě čeká Kyjev spousta nemilých překvapení,“ řekla Hridčinová. Podle jejích slov přichází na adresu komunity velké množství poselství z Ukrajiny. „Obyčejní obyvatelé Ukrajiny, převážně z jihovýchodní části země, projevují zájem o činnost ukrajinské komunity na Krymu, o naše časopisy, naše akce a o život Ukrajinců na Krymu,“ řekla Hridčinová. Podotkla, že komunita sbírá humanitární pomoc pro obyvatele osvobozených území a věci, které potřebují ruští vojáci. „Krymští Ukrajinci už dávno chtějí, aby byli obyčejní lidé na Ukrajině osvobozeni od zločinecké moci kyjevského režimu, a doufáme, že se tak brzy stane,“ zdůraznila Hridčinová. Krym se stal ruským regionem v březnu 2014 na základě výsledků referenda po státním převratu na Ukrajině. V referendu roku 2014 se vyslovilo 96,77 % voličů na Krymu a 95,6 % v Sevastopolu pro zapojení do složení Ruska. Ukrajina považuje Krym i nadále za své dočasně okupované území a četné západní země v tom Kyjev podporují. Ruské vedení ze své strany nejednou prohlásilo, že obyvatelé Krymu hlasovali pro znovusjednocení s Ruskem demokratickou cestou, v plném souladu s mezinárodním právem a se Stanovami OSN. Podle slov prezidenta RF Vladimira Putina je otázka Krymu „definitivně vyřešena“.

Ruský diplomat vyvrátil prohlášení OSN o násilné deportaci dětí

Vlajka NATO - 42TČen