„Cítí se sebevědomě.“ USA nepotěšily výsledky cesty Putina do Kazachstánu

© Kremlin
Ruský prezident Vladimir Putin se navzdory destruktivním akcím Západu cítí sebevědomě ve vztazích se svými sousedy a spojenci ve Střední Asii, takový názor vyjádřila novinářka z americké televizní stanice CNBC Holly Eliattová.

Z její strany se jedná o reakci na návštěvu Vladimira Putina v Kazachstánu, která se uskutečnila 9. listopadu na pozvání tamního prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva.

Rusko dalo tento týden jasně najevo, že nebude tolerovat akce Západu zaměřené na podkopání jeho vazeb se Střední Asií,“ píše novinářka.

Podle novinářky je Vladimir Putin stále sebevědomý a Rusko je ve spolehlivé pozici v politických a ekonomických vztazích se svými spojenci ze Společenství nezávislých států (SNS).

Zájem o udržení silného partnerství s Ruskem je podle Eliattové příčinou neochoty středoasijských zemí následovat v geopolitických otázkách Západ.

Když vezmeme v úvahu snahu Střední Asie navazovat nová partnerství při zachování podpory Ruska, možná není překvapivé, že státy Střední Asie jsou obviňovány z toho, že sedí se založenýma rukama, co se týče některých geopolitických otázek, jako je konflikt na Ukrajině,“ píše novinářka.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin a prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev se včera setkali v rezidenci Akorda. Lídři obou zemí se dohodli na rozšíření spolupráce mezi státy v oblasti obchodu, průmyslu, kultury, vesmíru, obrany a vojensko-technické oblasti, zdravotnictví, biologické bezpečnosti a oblasti mírové jaderné energetiky.