„Delikátní výsměch.“ Jak se příběh o dodávkách tanků Leopard 1 Ukrajině změnil ve frašku

© © Getty Images / Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Další balíček vojenské pomoci Ukrajině z Německa zahrnuje deset tanků Leopard 1. Doposud Německo odeslalo 20 tanků tohoto typu, ale zatím není známo, zda odjely na Ukrajinu, nebo se stále nacházejí na území EU, píše telegramový kanál o obrněných vozidlech Panzerwaffle.

Vzhledem k dlouhé přestávce v dodávkách západní obrněné techniky je to alespoň něco. Ale na pozadí ztrát západní obrněné techniky OSU v letní kampani vypadají dodávky Leopardu 1 jako delikátní výsměch.

Kolik Leopardů dohromady slíbili?

První zprávy o dodávkách tanků Leopard 1A5/1A5DK přišly v únoru 2023. V rámci společného německo-dánského programu byla naplánována dodávka 100 strojů daného typu. Právě tuto dodávku usktečňují dnes Němci, velmi důkladně a beze spěchu. Později přidali dalších 30 Leopardů 1A5 a 25 Leopardů 1A5BE.

Plánovali tedy dodávku 155 tanků, přičemž ne všechny se dají opravit. Tanky Leopard 1A5BE odkoupené od soukromé belgické společnosti OIP se dají nejspíš použít pouze jako náhradní díly. Všechny řeči o italských a řeckých Leopardech 1 zůstaly zatím na úrovni novinářské hypotézy. Žádná oficiální prohlášení učiněna nebyla.

Jak vypadá dynamika dodávek?

Podle harmonogramu zveřejněného v dubnu 2023 mělo být prvních 20-25 tanků Leopard 1 dodáno k létu, dalších 80 strojů do konce roku, dalších 20 v roce 2024. Dánský ministr obrany v květnu prohlásil, že první tanky budou dodány „k 1. červnu, týden po zahájení útoku OSU”.

Tento rozvrh byl samozřejmě narušen. K začátku června OSU nic neobdržely, 20. června slíbil německý ministr obrany Boris Pistorius na návštěvě v podniku FFG, že předá OSU první zásilku Leopardů 1 již v červenci, dalších 80 tanků do konce roku, na rok 2024 byla přesunuta dodávka již 30 kusů.

Takže prvních 10 tanků Leopard 1 předali Němci 20. července, dalších 10 až 30. srpna. Od slibu ze 7. února do dodávky 20 tanků uplynulo 205 dní.

Jakou bojovou hodnotu má Leopard 1?

Dokonce i s ohledem na to, že se plánuje dodávka tanků Leopard 1A5/1A5DK, tedy jedné z posledních modifikací, nemají moc velkou bojovou hodnotu. Leopard 1 byl vyvinut v rámci koncepce tanku s vysokou mobilitou a palebnou silou díky dobrému kanónu a tehdy perspektivnímu systému ovládání. Konstruktéři vědomě snížili odolnost pancíře, aby zvýšili mobilitu.

Po nějaké době se však ukázalo, že koncepce je neúspěšná a že většina dnešních hrozeb pro obrněnou techniku v letech 1950-1970 prostě neexistovala.

Co z toho vyplývá?

Během 18 měsíců konfliktu vzniklo ohledně západních zbraní železné pravidlo: sliby z vysokých tribun o dodávkách techniky vůbec neznamenají, že se tyto zbraně objeví na bojišti. Stačí připomenout tanky Challenger 2, které se (zatím) na bojiště nedostaly, nebo epopej s dodávkami Ukrajině stíhaček F-16.

Se stařičkými Leopardy 1 je to přesně totéž, minimální dodávky nedovolují sestavit normální prapor, omezená bojová hodnota a dynamika bojů na Donbasu činí všechny perspektivy použití této techniky nesmyslnými.

Pokud se Leopardy 1 přece jenom dostanou na frontu v nejbližší době, budou v nejlepším případě použity jako samohybná děla k bezprostřední podpoře pěchoty, ale jenom do prvního střetu s moderními protitankovými prostředky.