„Koaliční voliči si povedali, tak toto teda nie!“. Poslanec NR SR Roman Michelko komentuje voľby

© Foto: Facebook / Roman Michelko
Poslanec NR SR Roman Michelko zhodnotil pre neČT24 výsledky druhého kola prezidentských volieb. Čo zaručilo Petrovi Pellegrinimu víťazstvo? Čo môže Slovensko očakávať od nového prezidenta? Čítajte v komentári.

Mohli by ste zhodnotiť výsledky druhého kola prezidentských volieb? Čo podľa vás zohralo hlavnú úlohu?

Hlavnú úlohu zohrala mobilizácia voličov, to je jednoznačné. Výrazne presiahla prvé kolo a ľudia pochopili, že ide o veľa, že na jednej strane by tu bola neustávajúca séria sporov medzi vládou a prezidentom, vetovanie zákonov, podania na ústavný súd, problémy pri vymenovaní a naozaj to panoptikum, ktoré bolo okolo Korčoka, Dzurindu, Mikloša, Naďa, Budaja a podobne. Jednoducho návšteva už počas prvého kola vo volebnom štábe jasne ukazovala, kto by tvrdil muziku, kto by boli jeho duchovný súputníci. Koaliční voliči si jednoducho povedali, že toto nechcú. A potom samozrejme rezervoár hlasov mal v druhom kole podstatne väčší Pellegrini, ale samo o sebe by to nestačilo. Ukázalo sa, že absolútna väčšina Harabinových voličov napriek absencii výzvy išla voliť a dala hlas Pellegrinimu, takisto juh Slovenska volil Pellegriniho. Naozaj dokázal zmobilizovať voličov a vyhrať, stiahnuť náskok z prvého kola a ešte vyhrať s veľkým náskokom. Polarizovaná spoločnosť ukázala, že ide o veľa a koaliční voliči prišli v nebývalej miere.

V čom sa podľa vás zmení zahraničná politika a postoj Slovenska obzvlášť čo sa týka konfliktu na Ukrajine? Zmení sa vôbec niečo?

Hlavným leitmotívom Petra Pellegriniho je, že bude prezident mieru. To znamená, že bude podporovať mierové rokovania v rámci možností prezidenta, rozhodne nebude vystupovať za eskaláciu konfliktu na Ukrajine. Inak samozrejme netreba očakávať nejaké zmeny, čo sa týka smerovania alebo nedajbože vystúpenia z Európskej únie. V tomto pláne zostane všetko tak, ako bolo doteraz. V podstate prezident nemá extrémne veľké kompetencie, hlavne teda nemôže ísť aktívne proti vláde a proti parlamentu. Ale keby sa zmenila pozícia, tak vedel by niektoré veci brzdiť, to znamená, keby sa vymenila koalícia. Takže v tomto prípade je pointa jasná, Pellegrini je mierový prezident.

Aký bude mať vplyv prechod Pellegriniho z postu predsedu Národnej rady na post prezidenta pre súčasnú koalíciu? Bude Pellegini Ficovi chýbať v Národnej rade?

To by som nepovedal, ja si myslím, že je jasné, že nástupca na poste predsedu parlamentu bude jeden z dvojice Saková alebo Raši, to bolo verejne deklarované a oznámené. Nastanú tým pádom nejaké rošády, obaja sú totiž členmi vlády, čiže niekto ich bude musieť nahradiť, takisto sa bude meniť predseda Hlasu, pretože Pellegrini nezostane v straníckej pozícii. Je jasné, že to bude niekto z podpredsedov alebo generálneho manažmentu, ale nemyslím si, že by sa takýmto spôsobom malo meniť smerovanie, tam nie sú v rámci Hlasu nejaké iné názorové prúdy alebo názory, že by sa mala meniť nedajbože koalícia, to znamená, že to bude postupný, pokojný, dohodnutý spôsob predania moci a rošáda, ktorá vznikne, žiadne veľké turbulencie nespôsobí. Či už Saková alebo Raši budú dôstojnými predstaviteľmi Národnej rady a budú s premiérom spolupracovať.