USA zlikvidovaly stopy své účasti na odpálení plynovodů Nord Stream, uvedl Hersh

© Foto: Forsvaret/Rune Dyrholm
Američané podílející se na odpálení plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 nezanechali žádné stopy a do počítače nebyly zadány žádné významné informace o podílu USA, sdělil na platformě Substack americký novinář a držitel Pulitzerovy ceny Seymour Hersh.

„Američtí muži a ženy, kteří několik měsíců tajně cestovali do Norska a z Norska... nezanechali žádné stopy,“ napsal Hersh ve svém článku.

Hersh vysvětlil, že důležité informace o operaci nebyly zadány do počítače, ale byly napsány na psacím stroji Royal nebo Smith Corona.

„Jakmile byla operace dokončena, vytištěné papíry a kopie byly zničeny, a proto nezůstaly žádné fyzické stopy - žádné důkazy, které by později mohl objevit zvláštní prokurátor nebo prezidentský historik. Dalo by se to nazvat dokonalým zločinem,“ dodal novinář Hersh.

„Různé zprávy a informace z terénu byly předávány přímo řediteli CIA Williamu Burnsovi, který byl jedinou spojkou mezi plánovači (odpálení – pozn. red.) a prezidentem (Bidenem – pozn. red.),“ napsal také Hersh.

K výbuchům došlo 26. září 2022 na dvou ruských exportních plynovodech do Evropy – Nord Stream a Nord Stream 2. Německo, Dánsko a Švédsko nevyloučily cílenou diverzi. Nord Stream AG, který je provozovatelem Nord Stream, oznámil, že škody na plynovodech jsou bezprecedentní a časový rámec oprav nelze odhadnout. Ruská generální prokuratura zahájila řízení ve věci mezinárodního terorismu.

Hersh 8. února zveřejnil výsledky svého vyšetřování, v němž s odkazem na zdroj uvedl, že výbušná zařízení pod ruskými plynovody nastražili v červnu 2022 pod záštitou cvičení Baltops potápěči amerického námořnictva za podpory norských specialistů. Podle Hershe o operaci rozhodl americký prezident Joe Biden po devíti měsících diskusí s představiteli administrativy, zabývajícími se otázkami národní bezpečnosti. Později Pentagon sdělil, že Spojené státy nemají nic společného s explozí ruských plynovodů.

Souběžně s tím německá média pravidelně informují o ukrajinské stopě v případě výbuchů na plynovodech.