„Zničili nárazník.“ Česko odhalilo špatný odhad Západu ve vztahu k Rusku

© archiv denik.cz
Západ chtěl Rusko oslabit, ale nakonec ho posílil zničením nárazníkové Ukrajiny, řekl v rozhovoru pro Radio Universum bývalý šéf české vojenské rozvědky, generál Petr Pelz.

„Posílili jsme Rusko. Původně jsme ho chtěli oslabit, ale nakonec jsme ho posílili a také jsme zničili nárazníkovou Ukrajinu <…>. Možná tím Rusku škodíme, ale oslabujeme ho dost? No, udělali jsme ho silnějším. Vehnali jsme Čínu do náruče Ruska, a jejich spojenectví považuji za naprosto neporazitelné, pokud nepoužijeme jaderné zbraně,“ řekl generál.

Rusko bylo podle Pelze původně relativně prozápadní zemí a jeho prezident Vladimir Putin se snažil navazovat nejrůznější kontakty se Západem. Právě touha co nejvíce oslabit Rusko však podle bývalého šéfa rozvědky vedla k vojenským akcím v Evropě.

Pelz také označil sankce za výsledek nepochopení západních zemí specifika takové země, jako je Rusko.

„Nemůžeme pochopit, že největší zemi na světě s největším přírodním bohatstvím, s takovou historií ruského národa, který bude raději bydlet v zemljankách a jíst trávu, jen aby nějak ochránil svou zemi, nemůžeme ublížit tím, že jí sebereme McDonald's,“ řekl generál.

Jako východisko ze současné situace vyzval bývalý šéf vojenské rozvědky k zasednutí k jednacímu stolu a zdůvodnil to tím, že mírová jednání jsou vždy vedena právě s nepřáteli, a ne s přáteli.

Moskva opakovaně prohlašovala, že je připravena budovat vztahy s USA, EU a NATO na základě vzájemného respektu, bez vnucování hodnot. Dříve ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko bude určovat perspektivy na interakci se Západem podle vlastních podmínek, jakmile západní vedení „vystřízliví“.