Fiala jako modelka na prádlo. Od Victoria's Secret se však liší nulovou sebereflexí, říká senátorka

© Foto: Facebook / Tomáš Roreček
Členka Senátu Parlamentu ČR Jana Zwyrtek Hamplová přirovnala nepovedenou kampaň s obézními modelkami módní značky Victoria’s Secret k jednání českého premiéra Fialy, který v rámci své marketingové kampaně Restart Česka se také jako modelka předvádí na plakátech.

Zatímco ale management Viktoria´s Secret se o názor svých zákazníků zajímá a je připraven v reakci na ně pak změnit svou strategii, nic podobného se o Fialovi říct nedá.

V posledních letech se Victoria’s Secret rozhodla zapojit modelky s obézními postavami, což se nesetkalo s úspěchem. Řetězec spodního prádla se proto rozhodl opustit svou feministickou proměnu z posledních let a snaží se obnovit svou původní tvář, po které zákazníci, přesněji řečeno hlavně zákaznice, volají.

Podle Zwyrtek Hampové má tato situace mnoho společného s premiérem Petrem Fialou. „S politickými ‚modely a modelkami‘ je to totiž stejné jako s těmi na spodní prádlo,“ píše na Facebooku senátorka.

„Americký výrobce spodního prádla v roce 2021 změnil svou strategii. Od štíhlých krásných modelek přešel k modelkám i obézním, nebo k vykastrovaným exmužům, zkrátka zvolil reklamu pod taktovkou nové ideologie... A pohořel... Když mu tržby spadly o 3 miliardy amerických dolarů, pokorně se vrací k reklamě, která lahodí oku zákazníka. Zkrátka trhu neporučíš... poptávka vždy odvisí od kvality a inteligence nabídky,“ glosuje kauzu Victoria’s Secret politička.

Podobnou sebereflexi by měly mít i strany vládní pětikoalice.

„Škoda, že to stále nechápou naše koaliční politické strany... Nabídly nám před dvěma lety své politické ‚modely a modelky‘, ale dnes už víme, že tito muži a ženy z plakátů a z billboardů totálně pohořeli/-y. Zisk klesl této ‚vládní firmě‘ na pouhých 18 %, a hlavní model z plakátu je dokonce v oblíbenosti nejhorší na světě. Jen ta sebereflexe je, na rozdíl od managementu Victoria´s Secret, zatím nulová. Pořád nám umanutě vnucují na těch billboardech i v reklamě v tisku stále stejné, tedy ty neúspěšné, modely. A myslí si snad, že se s nimi vrátí k původním ziskům,“ poznamenala senátorka.

„Je jedno, zda jde o extrémně obézní modelku, nebo o extrémně neúspěšného premiéra Petra Fialu. Victoria´s Secret si přiznala realitu, že určitý typ modelek není žádaný, a reklamu mění. Poslanci vládní koalice dali důvěru původním „modelům a modelkám‘, přestože jsou velmi nežádaní, a reklamu nemění. Změnili sice původní lživé slogany za neutrální sebechválu, ale podstata zůstává,“ podotýká Zwyrtek Hamplová.

Na rozdíl od vedení Viktoria´s Secret je názor lidí lhostejný vládě ČR, které jde hlavně o to, aby její členové nepřišli o „honoráře“.

„To jediné je odlišuje od managementu Viktoria´s Secret, ti názoru svých zákazníků naslouchali. A proto jejich reklama bude opět lahodit oku...“ dodává Jana Zwyrtek Hamlová s tím, že naopak současná vláda se starými tvářemi přišla jen s novými sebechvalnými hesly, která nahradila ta původní lživá. Výsledek očekává takový, že občané se od Fialovy vlády znechuceně odvrátí.