Jsme jako Židé v Německu. Kolem nás se dělají Norimberské zákony a my doufáme, že to dobře dopadne

© Foto: Hans Štembera
Politický komentátor a bloger Daniel Sterzik (Vidlák) ve svém tradičním přehledu událostí týdne promluvil o novele zákona rozšiřující pravomoci Vojenské policie a varoval před proměnou ČR v jihoamerickou diktaturu.

Ministryně obrany Jana Černochová tento týden předložila vládě novelu zákona rozšiřující pravomoci Vojenské policie. Bude totiž moci zatýkat lidi, násilím se vloupávat do bytů či domů, a rovněž bude mít roli správního a přestupkového exekutora, který bude rozhodovat o propadnutí majetku. Na co nás Černochová připravuje?

Nebudu chodit kolem horké kaše. Paní Černochová připravuje mobilizaci. Všechny ty nové pravomoci jsou ausgerechnet ty, které potřebujete, abyste mohli nahánět chlapy a posílat je do mlýnku na maso, podobně jako je tomu na Ukrajině.

Jsme na tom stejně jako Židé v Německu. Kolem nás se dělají Norimberské zákony a my jsme v klidu a doufáme, že to dobře dopadne. Nedopadne. Rozumný člověk by začal bojovat a nebo zdrhat. Až začnou chodit barák po baráku, bude už pozdě.

Čím to podle vás je, že jsou u nás stále více viditelní vojáci, ať už bývalí jako Petr Pavel a už zmíněný Otakar Foltýn, nebo aktivní jako Karel Řehka. Neprorůstá nám tu pomalu do ČR vojenská diktatura?

Ivo Budil už nějakou dobu varuje před tímto scénářem. Proměňujeme se v jihoamerickou diktaturu, sice bez tanečnic, ale zato s islamizací. Marian Kechlibar také nedávno zdůraznil, že většina ošklivých režimů se pojmenovává souslovím „policejní stát”. Nikdo neříká, že máme hasičský stát nebo myslivecký stát. Policie a armáda prostě přitahují psychopaty, a proto musejí být pod nejtvrdší a nejpřísnější veřejnou kontrolou.

Ale u nás nám třicet procent liberálů tleská tomu, že o nich jednou budou autokraticky rozhodovat jedinci, jako je Foltýn nebo Řehka... Nu což, každý svého štěstí strůjcem.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell jménem bloku podpořil vpád Ukrajiny do ruské Kurské oblasti. Čeští vrchní ústavní činitelé také vyjádřili Kyjevu svou podporu. Tak už to nevypadá na obrannou válku a podpora války útočné je aspoň dle českého zákona trestná. Jak to vidíte Vy?

Promiňte, ale tuhle hru na válečné právo nebo neprávo hrát nebudu. Válka není o právu či neprávu, ale o možnosti či nemožnosti. O síle a slabosti. Ukrajinci vpadli do Ruska, protože to prostě šlo, a slibují si od toho, když nic jiného, alespoň hezké propagandistické fotky. Válka není spravedlivá, nikdy nebyla a nikdy nebude. Ostatně, zpravidla začíná ve chvíli, kdy diplomacie a mezinárodní právo selhaly a neumožnily status quo, se kterým by se všichni smířili.

Celá tahle válka je o tom, jestli na Ukrajině budou americké základny a jestli v Sevastopolu budou kotvit ruské a nebo americké lodě. Chápu, proč Rusko vidí tuto válku jako existenciální, a osobně si myslím, že naše podpora této války byla obrovská chyba, která nás bude dohánět příštích padesát let. Ukrajinu tato válka zničí a Rusko posílí. Ale také říkám, že bordel na světě vzroste, i když Rusko zvítězí.

Hodně jsem se angažoval, aby tato válka nezačala, a od začátku jsem říkal, že Rusko tuto válku neprohraje. Ale s paragrafy o útočné či obranné válce na mě nechoďte. Ukrajinci udělají všechno, co mohou, aby neprohráli, a udělají všechno, aby nás do té války vtáhli také. Právo neprávo, útočná nebo obranná válka, vsjo ravno.

Německá generální prokuratura vydala zatykač na Ukrajince, který je podezřelý z účasti na bombových útocích na Nord Stream. Ztráta levného ruského plynu pro Němce znamená recesi. A v příčinné souvislosti s německou recesí je bohužel i ta česká. Neměla by ČR žádat, aby Ukrajina vyvozovala odpovědnost?

Ano, přesně taková je široká kozácká duše ze stepí... Horkokrevná a nevidící za první roh. Musíte uznat, že se nepodaří každý den, aby země, která je v naprosto existenciální válce s jadernou mocností, poškodila svého spojence a postarala se o zásadní omezení válečné výroby svého vlastního týlu. Právě odpálení Nord Streamu způsobilo v Evropě inflaci a zdražení energií, díky čemuž stojí granát pro Ukrajinu osmkrát víc než granát pro Rusko. Ukrajincům se hned na začátku války podařilo rozložit válečné úsilí celé Evropy. To prostě nevymyslíš.

Já se s dovolením teď jen budu hořce smát, jak kolem toho bude naše vláda našlapovat... Náš spojenec nám udělal největší teroristický útok a náš nepřítel nám dodává rekordní množství plynu a ropy... A každý den tam někde na frontě „zařve” tisíc Ukrajinců... Super, Volodymyre, máš ještě další podobně debilní nápady? Třeba zničení plynové stanice v Suže nebo definitivní stopku ropovodu Družba?