Medveděv obvinil lídry EU z rasismu a varoval před odvetnými sankcemi

© Yekaterina Shtukina
Vedoucí činitelé zemí Evropské unie projevili rasismus, když řekli Rusům, že jsou pro ně lidé druhé sorty. Napsal to na Telegramu 11. září místopředseda Rady bezpečnosti RF Dmitrij Medveděv.

„Přímo a bez okolků řekli všem občanům Ruska: jste pro nás lidi druhé sorty, taková napůl zvířata se špatnou dědičností,” napsal.

Medveděv má za to, že Rusko nemá zavádět odvetné sankce proti občanům EU. „Nejsme rasisti na rozdíl od mnohých vedoucích činitelů těchto zemí, jejichž příbuzní sloužili v SS,” zdůraznil.

Medveděv navrhl zrušit dočasně diplomatický styk s EU a stáhnout zaměstnance velvyslanectví a konzulátů do Ruska. Připomněl, že diplomatický personál „bývá evakuován před jistými událostmi“.

Místopředseda Rady bezpečnosti RF tím okomentoval nová vysvětlení Evropské komise ohledně protiruských sankcí, podle kterých je vstup do zemí EU autem evidovaným v Rusku hodnocen jako zakázaný import. Ruským občanům také zakázali dopravu do EU osobních věcí jako chytré telefony, notebooky, kosmetika, klenoty, výrobky z kůže a kožešiny, kufry a dokonce toaletní papír. Termín dovozu roli nehraje.