Potřebují pauzu! Lavrov vytvořil paralelu mezi minskými dohodami a současnou situací na Ukrajině

© Tisková služba ruského ministerstva zahraničí prostřednictvím agentury AP
Když vedoucí představitelé západních zemí mluví o potřebě jednání o Ukrajině, v podstatě navrhují pauzu v bojích, aby dali Kyjevu příležitost nabrat dech, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro ruskou televizní stanici Pervyj kanal.

Ministr zahraničí připomněl, že v dubnu v New Yorku se setkal se skupinou amerických
politologů, mezi nimiž byli mimo jiné předseda Rady pro zahraniční vztahy Richard Haas a zaměstnanec Rady Charles Kupchan.

„Když jsem byl v New Yorku na schůzce, v době kdy jsme předsedali Radě bezpečnosti OSN, setkal jsem se se skupinou politologů, včetně Richarda Haase, Charlese Kupchina. Z nějakého důvodu se později všichni rozhodli, že se jednalo o tajnou schůzku, jako by se tyto kontakty používaly jako kanál, nic takového, pravidelně jsem se scházel s politology, když jsem byl v New Yorku a tentokrát jsem se na to také ptal, a oni s tím souhlasili: ano pravděpodobně je teď nutné uzavřít mír, protože žádná strananemůže zvítězit,“ řekl Lavrov.



„Bylo to v dubnu. Nyní o tom západní vůdci otevřeně mluví a navrhují přesně toto. Navíc jasně poznamenávají, že to nebude konec konfliktu, ale bude to pauza. V podstatě se jedná o stejnou pauzu, jakou potřeboval Západ v případě minských dohod…Stejná taktika se nyní vkrádá do rozhovorů, které vedou naši západní kolegové, a nevedou je s námi, vedou je veřejně,“ dodal Lavrov.

Zdůraznil, že změna rétoriky nemění podstatu západní politiky, Rusko stále považují za hrozbu.