Rusko dosáhne míru na vlastních podmínkách, prohlásil Medveděv

© Andrej Gordějev / Vědomosti
Celý systém NATO bojuje prakticky otevřeně proti Rusku, RF má však dostatek sil, aby vyřešila všechny úkoly speciální vojenské operace a dosáhla míru na vlastních podmínkách, prohlásil místopředseda Rady bezpečnosti RF Dmitrij Medveděv.

Zveřejnil tuto zprávu na svém kanálu na Telegramu 8. srpna (v den výročí gruzínsko-osetinského konfliktu).

„USA a jejich vazalům zjevně nestačily zkušenosti. Dnes znovu vedou cizíma rukama zločinnou válku ve snaze smést Rusko z povrchu zemského. Proti nám bojuje prakticky otevřeně celý systém NATO,“ napsal Medveděv.

„Máme dostatek sil, abychom vyřešili všechny úkoly speciální vojenské operace. Stejně jako v srpnu roku 2008 budou naše nepřátele rozdrceni, a Rusko dosáhne míru na vlastních podmínkách. Vítězství bude naše!“ dodal.

Medveděv také napsal, že před 15 lety Rusko rozhodně „zareagovalo na podlý útok na Cchinval a kladlo tvrdý odpor agresorovi“.

„Za zády blbce (Michaila) Saakašviliho (bývalého prezidenta Gruzie) stál kolektivní Západ, který se už tehdy snažil vyostřit situaci v bezprostřední blízkosti hranic Ruska. Naše ozbrojené síly v průběhu pěti dnů rychle a tvrdě potrestaly zešílené nacionalisty. Ochránily před nepřítelem naše lidi, kteří žili v Abcházii a v Jižní Osetii. Poskytly novým státům možnost rozvoje za podpory Ruska,“ prohlásil Medveděv.

V noci na 8. srpna roku 2008 ostřelovala Gruzie ze salvových raketometů Grad Jižní Osetii, gruzínská vojska zaútočila na republiku a zničila část jejího hlavního města Cchinvalu. Aby zachránilo obyvatele Jižní Osetie, z nichž mnozí přijali občanství RF, poslalo Rusko vojska do této republiky a po pěti dnech bojových akcí vytlačilo gruzínská vojska z regionu.

26. srpna roku 2008 uznala Moskva svrchovanost Abcházie a Jižní Osetie. Vedoucí představitelé RF nejednou prohlásili, že uznání nezávislosti dvou bývalých gruzínských autonomií odráží existující reality a nepodléhá revizi. Gruzie i nadále neuznává Abcházii a Jižní Osetii za nezávislé státy a považuje je za své regiony.